Un 30% dels llocs de treball depenen de la continuïtat del Pla de concertat de la Generalitat
- Es bàsic seguir amb el Pla que financia les contractacions per part d’ajuntaments i mancomunitats
- Consolidar i dignificar els llocs de treball és prioritari
- Cal determinar ratios de professionals per població juvenil
- Una tercera part tenen categories professionals inferiors a les funcions que desenvolupen
L’Associació de professionals de joventut de la Comunitat Valenciana va elaborar un estudi-cens que reflexa la realitat del sector amb la participació de més 300 professionals de joventut. Ara s’ha fet la presentació de la publicació amb els resultats, la seua interpretació i un conjunt de reflexions d’especialistes que han abordat temes com ara la definició dels nostres perfils professionals, la situació normativa pel que fa a titulacions i funcions, la capacitació i l’evolució en el context local i de les polítiques de joventut.
En l’acte de presentació celebrat el divendres 11 de març a la seu de l’Institut Valencià de la Joventut, van participar Pep Montes, expert i consultor en polítiques de joventut, que ha fet l’anàlisi de les dades de l’estudi i junt a ell les persones autores dels articles que revisen la nostra història com a professió, les problemàtiques que patim, els reptes de futur o la situació des del punt de vista de la normativa de la funció pública. Són especialistes de la talla de Llum Campos, ara professora d’intervenció sociocomunitària però, durant molts anys, informadora i animadora juvenil; Miguel Ángel Martín, responsable tècnic del departament de joventut de l’Ajuntament de Sagunt i José Antonio Martínez, vicesecretari general del Ajuntament de València com a expert en gestió de recursos humans en el sector públic.
L’acte va comptar amb la intervenció de la Directora General de l’INJUVE, María Teresa Pérez i el Director General de l’IVAJ, Jesús Martí i fou presentat i moderat per Amparo Puig, vicepresidenta de l’APJCV.
Les dades de l’estudi indiquen que:
- Un 30% del sector podria perdre el seu lloc de treball si no es continua el Pla de municipalització impulsat per l’IVAJ des de 2019. Entre els treballadors/es públics observem que la majoria, amb una incidència del 30,4%, han estat contractats a través del pla de municipalització impulsat per l’IVAJ per al període 2019-2023). El perfil majoritari d’eixe 30,4% són professionals joves i dones, per tant serien els col·lectius més afectats.
- Un 35% tenen un nivell C que no correspondria a les funcions que realitzen. Els treballadors de joventut de l’administració tenen un nivell rellevant de reconeixement, que s’exemplifica amb el 46,8% que estan situats en el grup A2 i l’11,7% en el grup A1. Per contra, el 24,6% estan en el nivell C1 i el 10,2% al grup C2.
- Un 40% del sector treballa des d’empreses i la seua situació laboral està regulada pel IIIer conveni marc estatal de l’oci educatiu i l’animació sociocultural, des de l’APJCV pensem quees podria fer una revisió salarial a l’alça junt a altres millores si sindicats i patronal negocien un conveni autonòmic a partir de l’estatal
- El 56% cobren menys de 1500€ al mes. Pel que fa als nivells retributius, destaquem que un 20,7% dels enquestats perceben menys de 1.108 euros mensuals bruts. Però si eixamplem la forquilla fins als 1.500 euros, veiem que es troben per sota d’aquest nivell la meitat (56,1%) dels professionals que van respondre el qüestionari.
- També es detecta un alt grau de compromís amb la feina i d’interés per seguir treballant en el sector i fer possible el desplegament de programes i polítiques per a joves que contribuisquen al seu procés de transició a la vida adulta. La vocació de servei públic és molt rellevant.
En paraules del president de l’APJCV, Ximo Cádiz, “és important seguir avançant en la consolidació de la nostra professió i aixó es fa donant continuïtat al Pla concertat de municipalització que permet la contractació per part d’ajuntaments i mancomunitats, determinant ratios de professionals per població juvenil i reclassificant aquelles places amb nivells inferior a les seues funcions”.
Des de l’APJCV hem donat suport a les iniciatives de l’IVAJ i la Generalitat (com ara el Pla concertat per la municipalització de les polítiques de joventut i l’Estratègia Valenciana de Joventut) que han permés incorporar a centenars de treballadors i treballadores i pensem que és hora de reconèixer definitivament les polítiques de joventut com a una competència que també ha de ser assumida per les administracions locals.
L’estudi complet, amb les dades, la seua interpretació i els articles de reflexió es pot descarregar i consultar a la pàgina web de l’APJCV: https://apjcv.org/estudis/