Durant els pròxims mesos l’APJCV (Associació de Professionals de Joventut de la Comunitat Valenciana) desenvoluparà una campanya divulgativa per a visibilitzar i posar en valor la feina que fan els i les professionals que treballen en l’àmbit de les polítiques de joventut, tant en el sector públic com en el sector privat. La campanya es fa amb el suport de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ).
Des de la constitució de les primeres regidories de joventut en els ajuntaments, pas a pas, s’ha creat un ampli i divers teixit professional de personal tècnic amb trajectòries formatives i laborals diferents que ajuden a l’accés de la gent jove a programes i serveis en àmbits tan divers com l’orientació acadèmica i laboral o la sostenibilitat mediambiental. L’aplicació de metodologies de l’educació no formal i el coneixement dels interessos de la joventut són dos dels pilars que sustenten el treball dels i les professionals.
Malgrat la importància de la tasca que es realitza amb la gent jove, des de l’APJCV, es detecta cert desconeixement sobre qui som i què fem. Amb la present campanya i sota el lema #Anemambtot!, volem posar cares i noms propis al treball dels i les professionals per a visibilitzar la nostra feina a pares, mares, docents, institucions… i, en general, al conjunt de la societat.
“Fem una tasca discreta, però amb un impacte social molt rellevant”, afirma Ximo Cádiz, president de l’APJCV. Segons Cádiz, els i les professionals dinamitzen, escolten, informen, assessoren, animen, planifiquen, organitzen, avaluen… i acabem sabent de tot per a aconseguir un gran objectiu: acompanyar els i les joves en la seua transició cap a la vida adulta i empoderant-los per a fer realitat les seues propostes i inquietuds.
La campanya compta amb tres breus vídeos on apareixen una desena de professionals de joventut de la Comunitat Valenciana explicant quin és el seu treball i les seues motivacions. A més a més, hi ha una col·lecció de bàners i accions virals que es desenvoluparan, fonamentalment, en les xarxes socials.
Els impactes continuaran fins a la primera meitat del 2023, un any crucial per al personal tècnic de joventut. En els pròxims mesos, s’ha de renovar l’Estratègia valenciana de joventut, liderada per l’IVAJ i finalitza també la vigència del Pla concertat per a la municipalització de les polítiques de joventut que ha facilitat la contractació de molts professionals en els últims anys per part d’ajuntaments i mancomunitats. La vicepresidenta de l’APJCV, Amparo Puig, reclama que “la Generalitat Valenciana i als ajuntaments s’han de comprometre a donar continuïtat al Pla concertat i a l’Estratègia valenciana de joventut, per a garantir que els i les joves de la Comunitat Valenciana tinguen un accés real i efectiu a les polítiques de joventut”.