El passat 21 de setembre es va celebrar una reunió del Consell Rector de l’IVAJ llur assumpte principal fou presentar la proposta del Pressupost de l’Institut Valencià de la Joventut per a 2023 a este organisme on estan representats distints departaments de la Generalitat, altres institucions públiques, el Consell Valencià de la Joventut i l’Associació de professionals de joventut de la Comunitat Valenciana, entre d’altres.
Enguany s’ha canviat el calendari d’este procediment. Si fins ara la proposta de pressupost passava pel Consell Rector pocs dies abans d’iniciar el debat parlamentari en les Corts, quan la proposta era ja un text tancat i sense opcions de modificació; en esta ocasió, tal com es va acordar en 2022, s’ha optat per presentar la proposta inicial de pressupost al Consell Rector, recollir les aportacions dels seus representants i que aquestes consideracions s’aprofiten en el procés de negociació que ja està produint-se dins de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, dins del Consell i, finalment, en les Corts Valencianes. Des de l’APJCV aplaudim aquest canvi de metodologia, tot assumint que esta proposta pot experimentar canvis. En anys anteriors, la presentació del pressupost era un tràmit on era impossible introduir cap esmena.
Pel que fa al contingut del Pressupost per a 2023 cal destacar algunes novetats:
1. El pressupost incorpora enguany la comptabilitat dels albergs juvenils, la qual cosa fa que s’incremente, globalment, en ingressos i despeses, gairebé un 20% (exactament un 19,83%).
2. Els diners dedicats al programa JOOP Jove Oportunitat augmenten un 21% (passa de 2,19 milions a 2,79), per a mantindre la dotació inicial de la licitació de cara al nou procés de contractació que s’ha de fer en 2023.
3. Les partides que més creixen són les que corresponen a les ajudes a ajuntaments i mancomunitats per a la contractació de professionals, per a complir amb les previsions que estableix el Pla concertat de municipalització de les polítiques de joventut (un 16% més). També creixen els recursos destinats a l’associacionisme juvenil i els consells de joventut. En total el capítol IV estaria pujant un 8,5%.
4. Com a gran novetat, s’han reformulat les ajudes del Pla concertat de municipalització de les polítiques de joventut per a permetre que els ajuntaments de menys de 5000 habitants també puguen beneficiar-se d’estes subvencions.
5. Els ingressos es reduiran perquè existeix la proposta de suprimir la taxa per l’expedició del Carnet Jove per a fer-ho completament gratuït en 2023.
Des de l’APJCV estem molt satisfets de la proposta de pressupost que s’ha presentat i esperem que, al llarg de la negociació, es puga mantindre i, en el seu cas, millorar-se.
La reunió també tenia com a objectiu obrir el procés de disseny de la que serà la futura Estratègia Valenciana de Joventut, de manera que quan finalitze l’actualment en vigor, ja estiga redactada i aprovada.
També vam aprofitar la reunió del Consell Rector per a abordar la qüestió de la continuïtat del personal contractat en els últims anys mitjançant les ajudes del Pla concertat de municipalització de les polítiques de joventut; al respecte l’IVAJ està compromés a buscar una solució per a garantir el futur de les ajudes, bé amb un nou Pla d’ajudes o bé amb la figura del Contracte-programa entre l’IVAJ i els ajuntaments i mancomunitats.
Finalment, vam fer constar en l’acta el ferm suport de l’APJCV al Director General, Jesús Martí, davant la sorprenent i indignant denúncia de l’entitat “Abogados cristianos” contra ell per la realització d’accions d’educació sexual per a la gent jove.