Estimats companys i companyes:
Al final del mes d’octubre un nou equip va començar a gestionar l’Associació de Professionals de Joventut de la Comunitat Valenciana. En un context tan estrany i dur com el de la pandèmia de la COVID19, ens férem càrrec de la gestió de l’APJCV i, encara en 2020, posàrem en marxa un ambiciós projecte: elaborar un estudi sobre la realitat dels i les professionals. En este cens van participar 324 persones que han conformat una imatge representativa de la situació actual del nostre sector. A hores d’ara s’està acabant l’anàlisi interpretativa de les dades i xifres que ens permetrà tindre informació valuosa per a poder fer propostes que puguen millorar les nostres condicions laborals, formatives, de qualificació… Esta iniciativa ha estat possible gràcies al conveni de col·laboració amb l’IVAJ.
Ja en 2021 hem exercit la nostra funció d’interlocució per a proposar que les empreses que treballen amb joves, adolescents i infància des de l’oci educatiu pogueren acollir-se a les ajudes econòmiques que ofereix la Generalitat i el Govern d’Espanya amb motiu de la pandèmia. Ho ferem de la mà d’AVECOE (Associació Valenciana d’Empreses Culturals i d’Oci Educatiu) i amb la complicitat de la direcció general de l’IVAJ. I, més tard del que ens haguera agradat, ho hem aconseguit.
En la mateixa línia d’interlocució, amb l’IVAJ o altres departaments de la Generalitat, estem abordant qüestions que afecten el nostre treball: la revisió de les bases que regulen les ajudes per a programes municipals d’activitats per a joves, la presentació d’al·legacions al decret d’organització de l’orientació educativa i professional en el sistema educatiu valencià per a reconèixer el paper dels i les professionals de joventut, l’avaluació i millora de la gestió del programa Jove Oportunitat a partir de les inquietuts manifestades des d’alguns territoris o la presentació d’esmenes a l’imminent projecte de decret del reglament que desenvolupa, per fi, la Llei 15/2017 de polítiques integrals de joventut… i altres qüestions puntuals.
Un assumpte clau és la dels perfils professionals del sector. El Pla concertat de joventut 2019-23 per a la municipalització de les polítiques integrals de joventut va encetar una dinàmica que implica la contractació de centenars de treballadors/es per part dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana i això és, sense dubte molt positiu, però, al temps, ha posat en evidència problemes estructurals del nostre sector: nivells laborals per sota de les tasques que es realitzen, manca d’uns itineraris formatius coherents i clars, falta de reconeixement en les estructures administratives locals, assignació de tasques que no corresponen als perfils contractats, incoherència en les retribucions, incapacitat de les administracions per a aprofitar les ajudes del Pla… Per tot això hem sol·licitat a un expert jurídic en la gestió de recursos humans en les administracions públiques que ens oriente sobre aquelles qüestions que cal canviar per a acabar amb la infraqualificació, dignificar i estabilitzar els i les professionals. Són moltes i bones les expectatives que ha creat este Pla concertat i hem d’esforçar-nos per a, juntament amb l’IVAJ, poder trobar solucions a les disfuncions detectades.
En paral·lel, durant 2020, s’ha acordat el III Conveni Estatal d’Oci Educatiu i l’Animació Sociocultural que ha estat negociat pels sindicats CCOO i UGT i la Federación Estatal de Organizaciones Empresariales de Ocio Educativo y Sociocultural (de la que forma part AVECOE). Este nou text suposa millores importants que afecten ja el treball de molts professionals. Com a APJCV hem estat seguint el procés de l’acord i ara haurem d’estar pendents de la seua aplicació.
D’altra banda, en esta primera part de 2021 i amb el finançament de conveni de col·laboració amb l’IVAJ, estem gestionant tres actuacions: un programa de formació amb sessions monogràfiques sobre temes que apareixen com a demandes en l’estudi sobre la realitat dels i les professionals, un servei d’orientació i assessorament legal per a professionals de joventut, amb especial atenció als aspectes laborals i, finalment, una campanya de comunicació social per a visibilitzar i prestigiar la nostra professió. Esperem poder fer-ho tot al llarg d’enguany.
A més, l’APJCV ha participat en l’edició (telemàtica) de l’INFÒRUM de 2020, hem aportat dues persones a la comissió de valoració de Bones Pràctiques de l’IVAJ que ha de recollir experiències interessants en el nostre àmbit d’intervenció i estem participant activament en les reunions del Consell Rector de l’IVAJ traslladant la visió dels i les professionals (en assumptes com ara la millora del JOOP o l’execució dels Pressupostos de l’IVAJ, les línies d’ajudes del Pla concertat…)
Finalment hem mantingut els canals de comunicació de l’APJCV: xarxes socials, llistes de correu, hem refet la web per a fer més senzilla la seua administració… S’ha fet difusió de les distintes normatives de prevenció de la COVID19 que s’han aprovat periòdicament per les autoritats sanitàries. També estem treballant en les aliances que ens poden ajudar a crear sinergies: amb el Consell Valencià de la Joventut, la Coordinadora d’animació sociocultural del País Valencià i d’altre.
A manera de conclusió, una reflexió final i una invitació.
Des de 2015 i fins ara, l’Institut Valencià de la Joventut ha passat de ser practicament insignificant en les polítiques de joventut a ser un actor clau en este àmbit. L’aprovació de la Llei 15/2017 de Polítiques Integrals de Joventut, de l’Estratègia Valenciana de Joventut 2019-23, del Pla concertat de joventut per a la municipalització de les polítiques integrals de joventut, la creació de la Xarxa Jove o la important dotació pressupostària d’estos anys són alguns exemples de la rellevància que ha guanyat. En estos anys ha hagut errades i aspectes millorables, però sempre hem tingut garantida una interlocució a tots els nivells com mai havia existit i que serà difícil superar en el futur.
Són molts els reptes i la feina pendent, però l’oportunitat d’incidència que ara tenim s’ha d’aprofitar i això implica un esforç per part dels i les professionals i, concretament, de l’APJCV com a instrument que ens representa com a treballadors i treballadores de les polítiques de joventut a la Comunitat Valenciana. Eixe esforç l’hem de fer de manera col·lectiva i participativa, amb rigor… sempre respectant les disponibilitats de temps de cada persona.
L’APJCV és l’espai que ens aglutina i la manera que tenim de mostrar la nostra força per a traslladar propostes a les administracions (l’IVAJ, els ajuntaments, les mancomunitats…) i a altres entitats és i serà la representativitat, per tant és bàsic que ens associem perquè sí és cert allò de què la unió fa la força. Si en som moltes i molts, si estem junts, podrem incidir més i millor per a seguir avançant i per això, si encara no ho has fet, et convidem a associar-te a l’APJCV. És important!
El dimarts 15 de juny farem una Assemblea General de l’APJCV. Podrem participar amb veu i vot totes les persones sòcies. Si vols formar part de l’Associació només has de completar el formulari que trobaràs a la web (https://apjcv.org/vull-associar-me). Per a poder organitzar correctament en la reunió (que serà telemàtica) pots donar-te d’alta en l’APJCV fins al 10 de juny i així participaràs com a soci o sòcia en l’Assemblea.